
Acerola – właściwości zdrowotne
1 sierpnia, 2019Acerola to malutka wiśnia z Barbados o potężnych właściwościach leczniczych, szeregu mikro i makroelementów oraz ogromnej ilości witamin, a w szczególności witaminy C. Acerola, choć niepozorna z wyglądu jest potężną bronią w walce z infekcjami i wzmacnianiem naszej odporności. Acerola ma ogromną moc – wystarczą trzy owoce dziennie, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie człowieka na witaminę C.
Skąd pochodzi Acerola?
Rodzimym obszarem występowania aceroli jest teren Ameryki Północnej, głównie Teksas i Meksyk. Acerola należy do rodziny malpigiowatych, możecie także spotkać się z ciekawą nazwą – nadgwiazdka granatolistna. Owoce aceroli są małe, czerwone z charakterystycznym podziałem na trzy części. Ich miąższ jest soczysty i bardzo kwaśny, wyglądem i smakiem przypominają wiśnię. Rośnie na wiecznie zielonych krzewach lub niskich drzewkach. Można ją uprawiać w domu w doniczkach, ponieważ nie ma wysokich wymagań glebowych, jednak nie lubi mrozów i dużej wilgoci, owoce pojawiają się po 3-4 latach. Można ją formować na bonsai, a jej kwiaty pięknie pachną i kwitną na różowo.
Właściwości aceroli
Acerola jest bombą witaminową, jeden owoc ma tyle samo witaminy C, co kilogram cytryn! Oprócz wysokiej zawartości kwasu askorbinowego (1400–2500 mg/100g) zawiera także witaminy B1, B2, PP, magnez, żelazo, fosfor, białko oraz kwas jabłkowy.
Wiśnia z Barbados ma szereg właściwości zdrowotnych i leczniczych, ma wpływ na oczyszczanie wątroby i nerek, wspomaga pracę serca oraz obniża ciśnienie. Ma działanie grzybobójcze, wspiera nasz układ odpornościami w walce z infekcjami. Owoce aceroli zapobiegają wahaniom poziomu cukru we krwi, co jest bardzo istotne dla osób cierpiących na cukrzycę.
Dzięki zawartości przeciwutleniaczy, w tym karotenoidów i bioflawonoidów, acerola ma potencjał przeciwnowotworowy. Szczególnie wskazana dla palaczy – niweluje wolne rodniki oraz ogranicza natężenie stresu oksydacyjnego.
Witamina C zawarta w aceroli, wpływa na prawidłową produkcję kolagenu co zapewnia nam prawidłowe działanie chrząstek oraz kości, zdrowe zęby, mocne naczynia krwionośne oraz zdrową i jędrną skórę. Kwas askorbinowy zwiększa wchłanianie żelaza oraz wpływa na układ nerwowy, regulując jego działanie.
Dzięki wysokiej zawartości witaminy C stosuje się acerolę do pielęgnacji skóry, która silnie działa przeciwstarzeniu się, uelastycznia skórę, nadaje jej blask oraz uszczelnia naczynia krwionośne. Acerola jest naturalnym filtrem UV, kosmetyki z jej zawartością idealnie sprawdzą się na plaży. Szukajcie aceroli szczególnie w maseczkach lub zróbcie ją sami, a Wasza cera zyska elastyczność i gładkość.
Zastosowanie
Ekstrakty z aceroli ze względu na swe właściwości są wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Suchy proszek często jest składnikiem suplementów diety, odżywek dla dzieci i niemowląt. Acerola świetnie podkręca metabolizm, ponieważ ułatwia trawienie węglowodanów, białek i tłuszczów a sama jest niskokaloryczna, ma tylko 32 kcal/100g. Znajduje swoje zastosowanie w problemach trawiennych, biegunkach czy zaparciach.
Acerola należy do superfoods, dzięki temu że jest zdrowa i bardzo smaczna. Owoc aceroli szybko się psuje, dlatego najlepiej robić z niego różne przetwory czy napoje i soki. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do smoothie, jako dżem lub jako nalewka. Produkty na bazie aceroli, znajdziecie w naszym sklepie.
Nasze logo to połączenie aceroli – wielkiej mocy oraz zielonego liścia, symbolu życia, świata roślin oraz ochrony. Acerola to wyjątkowy owoc i prawdziwa witaminowa bomba zdrowotna! I właśnie takie produkty staramy się mieć w swoim asortymencie: zdrowe i przepełnione dobrymi właściwościami.