
Oleje, które pomagają: 5 olejów o wyjątkowych właściwościach
3 sierpnia, 2019Oleje tłoczone na zimno, czyli uzyskiwane z mechanicznego wyciskania roślin oleistych, od lat cieszą się uznaniem ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. W naszych kuchniach króluje najczęściej oliwa z oliwek, olej rzepakowy czy słonecznikowy, jednak warto sięgnąć także po oleje mniej znane, które mają wyjątkowe właściwości oraz ciekawe smaki, które dopełnią nasze potrawy.
Olej z ostropestu
Wspomóż swoją wątrobę! Olej z ostropestu jest niezwykle skuteczny w leczeniu schorzeń jednego z ważniejszych narządów w naszym organizmie, który odpowiedzialny jest za usuwanie toksyn. Olej ten, produkowany jest z ostropestu plamistego, który zawiera substancję – sylimarynę, (jest składnikiem wielu suplementów diety używanych do detoksykacji). Ostropest można przyjmować w postaci zmielonych ziaren (mają gorzki smak) lub w postaci oleju, który oprócz sylimaryny zawiera także szereg wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a przede wszystkim jest wygodny w użyciu, ponieważ możemy dodawać go do sałatek.
Olej sezamowy
Znamy głównie z kuchni azjatyckiej, ma bardzo mocny aromat, który idealnie się z nią komponuje. Olej jest produkowany z ziaren sezamu, najstarszej rośliny oleistej uprawianej przez człowieka. Olej sezamowy swoje zastosowanie znajduje nie tylko w kuchni, lecz także w medycynie oraz kosmetyce. Dba o nasze zdrowie poprzez wpływ na układ krwionośno-naczyniowy, niwelowanie ryzyka zawału oraz dzięki wysokiej zawartości żelaza pomaga leczyć anemie. W kosmetyce za to, stosowany w regeneracji włosów i skóry, ma także właściwości wybielające zęby – wystarczy płukać zęby olejem z sezamu, aby cieszyć się pięknym i zdrowym uśmiechem!
Olej ryżowy
Masz za wysoki cholesterol? Wypróbuj olej ryżowy, który wcale nie smakuje jak ryż – ma słodki zapach i posmak migdałów. Otrzymywany jest z otrąb ryżowych, w których jest zawarta substancja gamma-oryzanol jest estrem steroli roślinnych, które obniżają poziom cholesterolu frakcji LDL (potoczne zwanym tym złym). Zawiera także wysoką zawartość witaminy E, która wykazuje silne działanie przeciwutleniające. W Polsce jest mało popularny, ale na świecie cieszy się ogromną popularnością, używa go aż 1/3 populacji świata.
Olej kukurydziany
Olej ten, znajduje się na liście najbardziej szlachetnych i najlepszych gatunków olei roślinnych. Produkowany jest z zarodków kukurydzy, na surowo przydatny jest tylko przez 3 miesiące. Jego kluczowe właściwości to wspomaganie funkcjonowania pęcherzyka żółciowego, wątroby, jelit oraz przyspieszanie metabolizmu. W oleju kukurydzanym znajdziemy szereg witamin oraz lecytynę, która wspomaga naszą pamięć, koncentrację oraz odpowiedni poziom cholesterolu we krwi. Olej kukurydziany możemy dodawać do majonezu domowej roboty, sosów czy sałatek, ale nie liczmy, że smakuje jak popcorn, jego smak jest raczej neutralny. Możemy go także stosować zewnętrznie jako maseczki oraz bezpośrednio na skórę, ponieważ ma właściwości uelastyczniające.
Olej konopny
Jest tłoczony z konopi siewnej, zawiera wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które utrzymują odpowiedni poziom cholesterolu. Olej konopny wzmacnia serce, obniża ciśnienie krwi, zawiera wysoką zawartość witaminy K, która działa przeciwkrwotocznie. Dla kobiet sprawdzi się idealnie w stanach napięcia przedmiesiączkowego. Olej z konopi znajdziemy w leczniczych maściach oraz kosmetykach do pielęgnacji skóry. Jego korzenno-orzechowy smak i zapach sprawdzą się idealnie w urozmaiceniu naszej kuchni.
I kto by pomyślał, że oleje będą wspomagać odchudzanie i obniżać poziom cholesterolu? Spożywanie olejów na surowo ma ogromny wpływ na zdrowie. Już teraz sprawdź dostępne oleje na naszym sklepie!